14 Ekim 2017 Cumartesi

İŞLETİM SİSTEMİ NEDİR? ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

İŞLETİM SİSTEMİ
     İşletim sistemi bilgisayarda çalışan, bilgisayarı daha kolay kullanabilmemizi sağlayan, temel sistemleri ile uygulama programlarını çalıştırmak ve bilgisayara bağlı bulunan donanımların doğrudan yönetim ve denetiminden sorumlu bulunan bir sistem yazılımları bütünüdür.
     İşletim sistemi, bilgisayar üretildikten sonra yüklenir ve istenildiği zaman tekrar tekrar silinip yüklenebilir. Bu yazılım bilgisayar açılır açılmaz devreye girer ve bu aşamadan sonra bilgisayarınızda yapacağınız bütün işlemleri bu işletim sistemi üzerinden yapmaya devam edersiniz.
     Bilgisayarlar tek başına iken, yalnızca veri işlemek için ihtiyaç duyulan elektronik parçaları yani anakart, ses ve ekran kartı, harddisk, faks modem vb.içerisinde barındıran bir donanımdır. Gerek duyulursa bunlara ilave olarak yazıcı ve tarayıcı gibi çevre birimleri de takılabilir. Bilgisayarınız bu haliyle yalnızca bir donanım olmaktan öte geçmeyeceği için bilgisayarı vereceğiniz çeşitli komutlarla yönetip, veri giriş çıkışı sağlamak ve içerideki verileri işlemek için gerekli olan tek şey yani bilgisayarı bilgisayar yapan şey işletim sistemidir.
     Halen yaygın olarak kullanılmakta olan işletim sistemlerinden Windows işletim sisteminin özellikle ev ve ofislerde bulunan masaüstü bilgisayarlarda kullanıldığını, UNIX işletim sisteminin ise genelde sunucu olarak akademik çevrelerce kullanıldığını görüyoruz. Ağırlıklı olarak masaüstü bilgisayarlarda kullanılan Windows işletim sistemi ile ilgili yapılan çeşitli araştırmalar, Windows işletim sisteminin pazar payının %90 – 98’lerde olduğunu gösteriyor.

   İşletim sistemleri kod yapısına göre açık ve kapalı kaynak kodları olarak iki kısma ayrılır. Açık kaynak kodlu işletim sistemleri dışarıdan yapılabilecek her türlü müdahaleye açık halde olup her türlü geliştirmeye müsait bir yapısı bulunmaktadır. Kapalı kaynak kodlu işletim sistemleri ise geliştirilemez ve müdahaleye kapalıdırlar.



 İşletim Sisteminin Görevleri
  • Çevre birimleri ile programlar arasındaki iletişimi sağlamak.
  • Saklama aygıtlarındaki dosyalara belli bir düzende ulaşılması için bir dosya yönetim sistemi oluşturmak.
  • Programlar arası veri iletişimi sağlamak.
  • Özellikle çok kullanıcılı sistemlerde kaynaklara güvenli erişim sağlamak.
  • Sistemin belleğini yönetmek, disk tamponu gibi ek olanaklar sağlayarak belleğin etkili bir şekilde kullanılmasını sağlamak.
  • Kullanıcının programları çalıştırmasını ve çeşitli komutlar vermesini sağlamak.


 İşletim Sistemi Çeşitleri

 Chromium İşletim Sistemi: Chromium google tarafından Linux çekirdeği esas alınarak tasarlanmış bir işletim sistemidir

 GNU/Linux İşletim Sistemi: Linux, Unix’e benzeyen ancak tamamen orijinal kod ile ücretsiz ve açık bir işletim sistemi yaratmaya çalışan bir programcı kitlesi işbirliğidir. Bugün dünyanın dört bir yanına yayılmıştır ve sürekli olarak gelişim içerisindedir. Bu sistemde bir hata tespit edilirse dünyanın herhangi bir yerindeki bir programcı çok kısa sürede bu sorunu çözebilir.

 Pardus İşletim Sistem: Tübitak Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü bünyesinde yürütülen bir Linux dağıtımı projesidir. kullanıcılarının temel masaüstü ihtiyaçlarını karşılayan, mevcut Linux dağıtımlarının üstün taraflarını kavram, mimari ya da kod olarak kullanan bir ulusal dağıtımdır.

 Windows İşletim Sistemi: Microsoft şirketinin geliştirdiği Windows (pencereler) kullanıcıya grafik arabirimler ve görsel iletilerle yaklaşarak, yazılımları çalıştırmak, komut vermek gibi klavyeden yazma zorunluluğunu ortadan kaldıran, dünyada en çok kullanılan işletim sistemi ailesidir. İlk Windows 1981 yılında satışa sunulmuştur. Günümüzde en çok kullanılan sürümü Windows 7 olmuştur. Özellikle tablet bilgisayarlar için Windows 8 geliştirilmiştir. Son olarak Windows 10 sürümü bulunmaktadır.

  Unix İşletim Sistemi: Çok esnek bir işletim sistemidir. Çok pahalı makinalardan en ucuz dizüstü bilgisayarlara kadar kullanılabilen bir işletim sistemi olmakla birlikte eğitim ve öğretim kurullarında kullanılmıştır. 
 Çeşitleri: 1- BSD Unix >>> AIX 2- Open Solaris >>> SCO Unıx 3- Hp – UX >>> SUN OS

 Linux İşletim Sistemi: Virüs bulaşma olasılığı düşük olan bir işletim sistemidir. (%5 kadardır). Bilgisayarı ağırlaştırmaz ve fazla kasmaz. Program çalıştırma özelliği diğerlerine göre daha yüksektir. Windows kadar basit bir işletim sistemi değildir ancak ne yaptığını bilmeyen birisi için sistem tam bir eziyettir.

 Mac OS İşletim Sistemi: Apple firması tarafından piyasaya sürülen Apple bilgisayarlarında çalışan sistem yazılımı ilk olarak 1984 yılında orijinal Machintosh adı ile tanıtılmıştır. En son ana sürümü OS X (10.11 El Capitan)’tir tir. Güzel göründüğü kadar kullanım kolaylığı da sunan bir tasarıma sahiptir. basit, sezgisel hareketlerle kontrol edilebilir bir sistemdir.

 Android İşletim Sistemi: Android, Google, Open Handset Alliance ve özgür yazılım topluluğu tarafından geliştirilen, Linux tabanlı, mobil cihaz ve cep telefonları için geliştirilmekte olan, açık kaynak kodlu bir mobil işletim sistemidir. Son sürümü 6.0 (Marshmallow) dır. Günümüz telefonlarının vazgeçilmez işletim sistemlerindendir. Android açık kaynak kodlu olması dolayısıyla geliştirmeye çok açık bir platform. İnsanlardan gelen istekler ve ihtiyaçlar çok kısa sürede karşılanıyor.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder